top of page

Ademen beïnvloedt namelijk rechtstreeks jouw mentale en fysieke vitaliteit en gezondheid. Hoe je ademt is hoe je leeft. Dat betekent dat je ademhaling altijd een directe weergave is van jouw binnenwereld. Adem je bijvoorbeeld (langdurig) oppervlakkig en snel zonder dat je een zware inspanning levert? Dan bestaat er een grote kans dat je klachten ervaart zoals onrust in je lichaam of geest, spanning, pijn, druk op de borst, stress, slapeloosheid, vermoeidheid, duizelingen, tintelingen, hoofdpijn of migraine, hartkloppingen, hoge bloeddruk, bijnieruitputting, darmklachten, angst of neerslachtigheid. Regelmatig ervaren mensen een combinatie van meerdere symptomen. Uiteraard kunnen er andere fysieke, medische of psychische oorzaken zijn, maar de lijst met mogelijke klachten als gevolg van disfunctioneel ademen is lang. 

“Hoe je ademt, bepaalt je kwaliteit van leven”  

Disfunctioneel ademen wordt echter vaak over het hoofd gezien door zorgverleners. Dat is jammer, want veel van deze klachten kunnen eenvoudig verholpen of, nog beter, voorkomen worden wanneer je je bewust wordt van je adempatroon en deze verbetert. Preventie is natuurlijk altijd beter dan interventie.

Het is belangrijk om eerst een juiste diagnose te stellen en mogelijke oorzaken uit te sluiten. Echter, als klachten aanhouden zonder een aanwijsbare medische oorzaak en ter voorkoming van (vage) klachten, kan ik helpen je adempatroon te optimaliseren.

Ademwerk is geen vervanging voor reguliere therapie. Mocht ik op basis van mijn verpleegkundige kennis en observaties er noodzaak toe zien je door te verwijzen dan zal ik dat zeker aanbevelen.

bloemen 1.JPG

Bewustwording

Een aanhoudende disfunctionele ademhaling kan een eerste signaal zijn dat er klachten kunnen ontstaan. Het gaat om bewustwording. Hoe eerder je dit bij jezelf opmerkt, hoe beter. Wanneer je disfunctioneel ademt blijft je lijf namelijk in een soort “AAN” stand staan (het ‘fight or flight’ mechanisme/ sympathisch zenuwstelsel), waardoor er allerlei fysiologische reacties in gang worden gezet, zoals het aanmaken van adrenaline, vernauwen van de bloedvaten, verhogen van de hartslag en bloeddruk en het afremmen van de spijsvertering. Dat is in sommige situaties heel nuttig en soms zelfs noodzakelijk, bij bijv. direct gevaar of kortdurende stress. Maar wanneer dit langdurig aanhoudt en niet verandert, put je je lijf langzaam maar zeker steeds verder uit.

Door te leren optimaal te ademen met een zachte buik vanuit je middenrif (ook wel lage buikademhaling genoemd) ontspannen je lichaam en je geest. Je gaat terug naar je natuurlijke ademhaling. Je hele systeem komt tot rust en in balans, je lichaamscellen krijgen voldoende zuurstof en afvalstoffen worden goed afgevoerd. Ook kom je weer in verbinding met je lijf. Dit heet ook wel het ‘rest and digest’ mechanisme (parasympatisch zenuwstelsel). Ik leer je technieken die je zelf kunt toepassen op momenten dat je het nodig hebt.

bloem ademhalen.JPG

Rem of gaspedaal?

Je kunt de ademhaling dus gebruiken als ontspanning bij stress en angst gerelateerde klachten. Maar omgekeerd kan ook: je energie en vitaliteit vergroten, je (sport-)prestaties verbeteren en herstel na het sporten bevorderen. Neem de regie terug over je eigen lichaam en geest en ontdek welke vorm bij jou past.

bloem ademhalen.JPG
bottom of page